....... denk ik dan, hoewel ik weet dat terugkijken niet lukt wegens geen tijd.. zoals nu weer in een blog.
Om het jou door te spelen in je opleiding?Of omdat ik er nu nog geen plek voor weet ? Wegens te diep geraakt?
Leve het interculturele internet met virtuele sporen en verbanden. En laten we nu eens "tags" geven aan dit levenslange leren....vol verwondering voor nu en later.
Jo.

donderdag 9 december 2010

hoe toeval ons leven bepaalt

De dronkemanswandeling

Leonard Mlodinow

Iedere onderzoeker, student of scholier die wel eens met kansberekening in de knoop heeft gezeten, moet dit gewoon lezen. Leonard Mlodinow, natuurkundige en schrijver van boeken, film- en tv-scripts, begrijpt hoe hij complexe materie kan omzetten tot begrijpelijke stof. Een leesbare, interessante en zelfs leuke stoomcursus kansberekening is het resultaat.
Het brein is van nature niet goed uitgerust om met kansberekening om te gaan. Veel redeneringen druisen namelijk tegen de gevoelsmatige uitleg in. Neem het zogeheten Monty Hall-probleem. Bij een quiz kan je kiezen uit drie deuren, waarbij achter één deur een prijs schuilgaat. Na het openen van de eerste deur mag je je de deurkeuze veranderen. Mocht je allereerste deurkeuze goed zijn, en blijf je daarbij, dan is je winkans 1 op 3 en kans op verliezen 2 op 3. De quizmaster opent echter altijd eerst een prijsloze deur, en heeft dus invloed op de kans. Wissel je niet, dan blijft je kans om te winnen nog steeds 1 op 3, gelijk aan je eerste keuze.
Maar wissel je wel dan wordt je kans om te winnen verdubbeld; 2 op 3. Mocht dit na twee keer doorlezen nog niet duidelijk zijn, geen zorgen, ook grote wiskundigen als Erdös hadden hier problemen mee.
Mlodinow weet bij het Monty Hall-probleem feilloos in te spelen op de onmacht van het brein om toeval en kansberekeningen te bevatten. Door spanning op te bouwen in een vraagstuk houdt hij de aandacht vast. En door de getallentoverij te beperken, doorloopt hij een probleem zo helder dat afhaken geen optie is. LvdH

Prijs: € 19,95 
ISBN: 9789057123153
(bron:www.natutech.nl/00/nt/nl/0/product/59881/index.html)

hier klikken om er meer over te horen (vrt radio)
of tik in: http://internetradio.vrt.be/radiospeler/v2_prod/wmp.html?qsbrand=11&qsODfile=/media/audio/r1mezzogeerdtmachielsdedronkemanswandeling


Wat ik heel fascinerend om lezen vond was dit: Grieken en Romeinen hadden een heel andere benadering van wiskunde. Grieken beschouwden wiskunde als een vorm van kunst, met een sterk esthetische component.  Voor de Romeinen was er niets van kunstigheid te merken. Wiskunde was een middel om oorlogen te winnen, bruggen te bouwen..., als kansberekening om de 'lotto' te winnen. 

Denk dat de onze samenleving sterk is gaan overhellen naar de Romeinse visie... Stel je voor hoe anders het had kunnen lopen...

Klik hier voor meer over wiskunde en kunst of expressie.

Geen opmerkingen: